You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Profesör
Regaip Kandili
REGAİP NEDİR?
Arapça “Reğa-be” kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı olarak onu elde etmek, ona karşı meyletmek, çaba harcamak, arzulamak, bir şeyi istemek gibi anlamlara gelmektedir. Reğabe kelimesinden türeyen Reğib kelimesi ise; arzulanan, kendisine rağbet edilen, talep edilen şey anlamına gelir. Regaip ise kelime anlamı olarak; değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” gibi manalara gelir.

Regaip Kandili doğrudan Kur'an kaynaklı olmasa da dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir. Klasik dinî kültürün yanı sıra tasavvuf geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir.

Kandilimiz Mübarek olsun RABBİM feyz ve bereketinden faidelenen kullarından eylesin
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Regaip Kandili
amin inşALLAH gülücük
Bizi sen sevgisiz,susuz,havasız;
Ve vatansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Regaip Kandili
Regaip gecemiz mübarek olsun.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-04-2015, Saat:07:47 PM, Düzenleyen: Zehan.
Forumcu
RE: Regaip Kandili
Peygamberimiz' in (sallallahu aleyhi vesellem) uygulamasında kandil geceleri var mı neye dayanarak bu geceyi özel görüyorsunuz?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Regaip Kandili
Evet var. Benim konumda da bulunmaktadır. Benden de birkaç hadis-i şerif:

(Regaib gecesi, Şaban ayının 15. gecesi, cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi yapılan dualar kabul olur.)[İbni Asakir]

(Receb ayının ilk Cuma gecesini [Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz. Duaları kabul edilir. Yalnız, yedi kimsenin duası kabul olmaz: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan.) [S. Ebediyye]

Bir de şu var:

Hazret-i Hüseyin (radıyallahü anh) anlatır:
“Kâbe’yi tavaf ederken yanık sesle Allahü teâlâya dua eden bir kimsenin sesini işittik. Babam bunu çağırmamı emretti. Güzel yüzlü temiz bir kimseydi. Ancak sağ tarafı felç olmuş, kurumuş, hareketsiz idi. Ona dedim ki:
− Sen kimsin, vaziyetin ne böyle?
− Menâzil bin Lâhık... Ben çalgı çalmakla, şarkı söylemekle şöhret salmış, Arabistan'ın artisti denilen ünlü bir kimseydim. Hep nefsin arzuları peşinde koştum. Recep ve Şaban aylarında bile bu günahlara devam ederdim. Salih babam, beni bu günahlardan kurtarmaya çalıştı. Bana, (Allahü teâlânın azabı şiddetlidir, bir anda kahredebilir. Kötü arkadaşlardan vazgeç, bu kötü işleri bırak! Melekler ve bu aylar senden şikayet ediyorlar) dedi. Nasihate hiç tahammülüm yoktu. Babamın üzerine yürüyüp, döverek susturdum. Üzüntülü ve kırık kalble, (Bu aylarda oruç tutar, geceleri ibadet ederim. Beytullaha gidip şerrinden korunmak için Allahü teâlâdan yardım dilerim) dedi.

Bir hafta oruç tutup Kâbe’ye giderek, (Ey Rabbim, mazlumların âhını yerde bırakmazsın. Bu ayda, bu mübarek yerlerde yapılan duaları reddetmezsin. Hakkımı oğlumdan al, onu felç et) diye dua etti. Henüz duası bitmeden sağ tarafım felç oldu. Bunu görenler, (Baba bedduasına uğramış kişi) derler.
− Baban bu haline ne dedi?
− Babamdan af ve özür diledim. Onun da babalık şefkati galip gelerek beni bağışladı. Beddua ettiği yerde, bu sefer şifa bulmam için hayır dua etmek üzere deve ile Beytullaha gelirken, devenin ürkmesi ile babam düşüp öldü. Şimdi çaresizim.

Babam Hazret-i Ali, bu gence dua etti. Recebde yaptığı bu dua bereketiyle Allahü teâlâ ona şifa ihsan eyledi.”
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Regaip Kandili
Eski kitaplarda; Regaib Kandili için Peygamber Efendimizin s.a.v anne karnına düştüğü gece olarak söylenmiştir. 

Bilindiği gibi hamilelik süresi 280 gün (yani 9 ay 10 gün)dür. Bazı cahil kimseler, Peygamber Efendimizin s.a.v bu hesaba göre 8 aylıkken doğması demek olduğunu ve bu da bir eksiklik olduğundan dolayı, Regaib kandili için söylenen bu sözün doğru olmadığını öne sürmüşlerdir.

Gelin size çoğu kişinin bilmediği veya eksik bildiği şeyleri anlatayım..

Hadislerde, ruhun 120 gün sonra üflendiği söylenmiştir.. 40 günlük 3 evre..

"Her birinizin yaratılması anasının karnında kırk günde toparlanır, sonra orada, aynı süre içinde alâka (katılaşmış kan veya asılan nesne) olur, sonra aynı süre içinde mudğa (bir çiğnemlik et) olur. Sonra melek gönderilir, ona rûhu üfler ve kendisine dört sözlük emir verilir: Rızkı, eceli, ameli (yapıp edeceekleri) ve ebedî hayattaki durumu; cennetlik mi, cehennemlik mi olacağı yazdırılır..." (Buhârî, Bed'u'l-halk, 6; Müslim, Kader, 1-5).

Bu hadiste söylenen şey bizler için geçerlidir.. Peygamberlerin ruhları ise ilk kırk günün sonunda üflenir.. (Bunun nedeni biraz burçlarla alakalıdır.) Eski kitaplarda anne karnına düştüğü gece olarak söylenen şey aslında Peygamberimizin ruhu şeriflerinin anne karnına üflendiği gecedir..

21 Nisan 571 (12 Rebi'ül-Evvel -53) Pazartesi gününden 240 gün geriye giderseniz 23 Ağustos 570 (7 Recep -54) Cuma gecesi olur. O sene Recep Cumartesi günü başladığı için, 7. günü ilk Cuma'sı olmuş olur..

Peki anne karnına düştüğü gün hangisidir diye soracak olursanız, 15 veya 16 Temmuz 570 Pazartesi gününe denk geliyor.. Yani bu tarihten itibaren 280 sayarsanız 21 Nisan'a denk gelmiş olur..

16 Temmuz 622 Cuma günü hicri günün ilk günüdür.. (01.01.0001)

İlk ayetin indiği gün ise 21 Ağustos 610 (27 Ramazan -13) Cuma günüdür.. Bu tarihlerin birbirine bu kadar rast gelmesini sadece bir tesadüften ibaret olduğunu düşünmek ancak körlükten başka bir şey değildir..

Her şey Peygamber Efendimiz s.a.v içindir ve her şey O'nunla bağlantılıdır.. Mesela 53 sayısı.. Ahmed isminin Ebced değeri karşılığıdır.. 13 sayısı Ahad isminin ebced değeri karşılığıdır..
Herkesin ruhu anne karnından önce berzah aleminde bulunur. Anne karnına düşmek sözünü, eski insanlar ruhun anne karnına indirilmesi şeklinde söylemiştir.. Tabi bizler düşmek kelimesini bile anlayamadığımız için o şeyi yanlış yorumluyoruz.. Berzah dünyaya göre yüksek bir yerdir.. Berzahtan dünyaya inen kimse için düştü tabiri kullanılır..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.