You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namazda otururken şehadet parmağını kaldırmanın fazileti

Namazda otururken şehadet parmağını kaldırmanın fazileti

Uzman
Namazda otururken şehadet parmağını kaldırmanın fazileti
Nâfi'den rivâyet olunduğuna göre şöyle demiştir;

كَانَ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُمَرَ إِذَا جَلَسَ فِي الصَّلَاةِ وَضَعَ يَدَيْهِ عَلَى رُكْبَتَيْهِ وَأَشَارَ بِإِصْبَعِهِ وَأَتْبَعَهَا بَصَرَهُ، ثُمَّ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَهِيَ أَشَدُّ عَلَى الشَّيْطَانِ مِنَ الْحَدِيدِ يَعْنِي السَّبَّابَةَ.)) [ رواه أحمد وحسنه الألباني في صفة صلاة النبي صلى الله عليه وسلم -

"Abdullah b. Ömer -Allah ondan ve babasından râzı olsun- namazda (teşehhüd için) oturduğu zaman ellerini dizlerinin üzerine koyar, (şehâdet) parmağı ile de işâret ederek bakışlarını ona (parmağına) dikerdi.

Sonra şöyle dedi:

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:

'Bu (parmak işareti), şeytana demir kamçıdan daha şiddetlidir'."(Ahmed; hadis no: 5964 ; İbn Asakir,Tarihul Dimeşk ; Müşketul Mesâbih ; Bezzar,no:563 ; Mecmauz Zevaid, 3/339 ; )

(Hadisin ravsii olan Kesir ibni Zeydi Ahmed ibn Hanbel ve İbn Hibban güvenilir kabul ederken başkası zayıf görmüş ve hakkında tenkit vardır.)

Şehadet parmağının kaldırılışı Mezheplere göre farklıdır.Herkes kendi mezhebine göre bakıp,amel etmelidir.

1-Cumhur (Alimlerin büyük Çoğunluğu) Şehadet parmağı ile İşaret etmenin Sünnet olduğunda ittifak halindedirler.
2-Bilmeyenin yanlış yapması olasılığı durumunda yapmaması daha iyidir -Bu öğrenene kadardır-Öğrendiğinde yapar.


İbn Zübeyr '' Şüphesiz en faziletli dua olarak şu şekilde dua edersiniz''der ve parmağı ile işaret ederdi.

İbrahim (Nehai) diyor ki : Bir kimse namazda parmağıyla işaret ederse o hasendir(güzeldir) ve Tevhiddir(Allahın birliğine işarettir)

İşaret etmezse kerih olur.


İbn Abbas da '' O ihlastır yani Parmakla dua'' demiştir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.