You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

General
RE: Mübarek yerler
Kaynak kırmızılar.com ŞANLIURFA BALIKLIGÖL

*Balıklı Göl, Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri Urfa şehir merkezinin güneybatısındadır İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinir kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa’nın en çok ziyaretçi çeken yerleridir.
*İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü urfa kalesinin bulunduğu tepeden ateşe atılır.*Bu sırada Allah tarafından ateşe “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri verilir. emiriyle ateş suya odunlar balığa dönüşür. Hz İbrahim bir gül bahçesine düşer. İbrahim’in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Nemrut’un kızı Zeliha İbrahim’e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar.
Zeliha’nın düştüğü yerde de Ayn-ı zeliha Gölü oluşmuştur. *Urfa balıklı göldeki balıklar kutsaldır yenilmezler korunmaktadırlar rivayete göre, Anadolu toprakları işgale düşerse kutsal balıklar melek asker olarak kurtuluş savaşlarına katılacaktır Kutsal balıklara asker balıklarda denilir Urfa efsanelerinin en özeli ve en güzeli kuşkusuz ki Hz. İbrahim’in ateşe atılma öyküsüdür*Tek tanrıcı üç semavi dinler İslamiyet, Musevilik ve Hıristiyanlık tarafından tanınan kutsal kitaplarda geçen Hz. İbrahim’in Urfa’da doğduğu rivayet edilir.

*Zalim Kral Nemrut yıldızlarda, bir adamın putperestliğe savaş açacağını görür. Bu adam Hz. İbrahim’dir. sadece Nemrut’un putperestliğine başkaldırmamış, kızı Zeliha’ya da gönlünü kaptırmıştır. Kral Nemrut Hz. İbrahim’in yakılması emreder *Balıklı Göl’ün bulunduğu yere, nemrut büyük bir ateş yaktırır Ateşin karşısındaki tepeye yaptırılan iki büyük mancınık yaptırılır hz İbrahim ateşe fırlatılır. ateş göle, odunlar ise balıklara dönüşür.*Balıklı göl ve balıkları kutsaldır; her kim balıklardan yerse kör olacaktır gölün adı Halil-ür Rahmandır “Allahın Dostu” anlamına gelir ve Hz. İbrahim’in kutsallığını yansıtır. Bugün göl Halil-ür Rahman, ve Balıklı Göl olarak anılıyor.*Hz İbrahime ağlayan Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından Balıklı Göl’ün yanında küçük bir göl oluşur, bu gölün adı ise “Zeliha’nın gözü” yani“Ayn-Zeliha”dır.
*Balıklı gölde karşısındaki tepede hz ibrahimin ateşe atıldığı mancınıklar bugün sağlam ve ayakta İnanışa göre sütunların altında “bitmeyen su”, ve “bitmeyen altın” bulunuyor; biri yıkılırsa Urfa altına, diğeri yıkılırsa Urfa suya gömülecek *Balıklı Göl’ün hemen yanında Salahaddin Eyyubi’nin yeğeni Melik Eşref tarafından 1211 de yaptırılan Halil-ür Rahman Cami balıklı gölün doğal güzelliğine mimari bir estetik katıyor. *Balıklı Gölde adı Halil-ür Rahman ve Ayn-ı Zeliha gölleri balıklar ve etrafındaki asırlık çınar söğüt ağaçları ile dinlenilebilecek yerlerdir.

*Efsaneye göre Hz. İbrahim Peygamber’in,zalim hükümdar Nemrut ve halkının taptığı putlarla savaşır tek Tanrı inancını savunur Nemrut onu Şanlıurfa Kalesinden ateşe atar Allah tarafından ” Ey ateş İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri verilir ateş suya odunlar balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in düştüğü yere Halil-ür Rahman Gölü adı verilir Bu gün Halil-ür Rahman Camii, Hz. İbrahim’in düştüğü makam, medrese, hazire ve türbelerden meydana gelmiş bir külliyedir
*Nemrut’un evlatlığı Zeliha Hz. İbrahim’e aşıktır ona inandığı için kendisini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yere de Ayn-ı Zeliha Gölü denmektedir. Balıklı göl de kutsadır balıklar avlanamaz
*Halil-ür Rahman Camii ve Rızvaniye Camii Halil-ür Rahman Gölü’nün iki tarafında yer alır Halil-ür Rahman Camii Bizans Dönemi’ne ait Meryem Ana Kilisesi yerine inşa edilmiştir. Rızvaniye Camii ise I8.yüzyıl’a ait bir Osmanlı yapısıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak gapgündemi.com urfa ulu camii

*Ulu camii tarihe meydan okuyor Birçok kavmin medeniyetler kurduğu Şanlıurfa eski yapılarıyla birçok medeniyetin izini taşıyor. ulu cami asırlar sonra tüm görkemiyle hala ayakta duruyor.
*Dünyanın en eski yerleşim yeri Şanlıurfa tarihi ipek yolu üzerindedir medeniyetler beşiğidir Birçok kavimin göç ettiği Şanlıurfa eski yapılarıyla birçok medeniyetin izlerini taşıyor.*tarihi ulu cami uzun yıllara ve asırlara rağmen hala dimdik ayakta
*Divan yolu Caddesinde bulunan Ulu Camii sinagog iken kiliseye çevrilmiş ve yıkıldıktan sonra Büyük Selçuklular döneminde Zenginler tarafından yaptırılmıştır *75 kolon üzerine bina edilen 1200 kişi kapasiteli Kızıl Kilise olarak bilinen Ulu Cami mimarisiyle tarihten izler taşıyor.*Ulu cami Urfadaki camilerin en eskisidir*ulu camide 30 yıl görev yapan emekli müezzin Bahaddin Şuhedaroğlu, "Ulu cami eski bir sinagogtur M.S. 436'da ölen Piskopos Rabula tarafından Stephon Kilisesi'ne dönüştürülmüştür. Kırmızı renkteki mermerlerinden Kızıl Kilise" olarak adlandırılır kilisenin yerine 1175 te Zenginler tarafından yaptırılmıştır 1684, 1779, 1780 ve 1870 de onarım görmüştür" dedi.

*Urfa Ulu Camii, Halep Hükümdarı Nureddin Zengi tarafından tamir ettirilip Halep Ulu Camii'ne benzetilmiştir Urfa Ulu Camii' de halep ulu camii ile aynı dönemde yaptırılmıştır
*İslam fetihlerinden sonra, camii sütunlarında kullanılan kırmızı mermerler nedeniyle urfa ulu camiye "Mescid ül- Hamra Kırmızı mescit" denilmiştir*Urfa ulu camii sinagogtan camiye dönüştürülmüş kilise yıkılarak ulu camii yapılmıştır*Ulu Camii Anadolu'daki çok ayaklı camiler grubundadır kıble duvarına paralel çapraz tonozlarla örtülüdür yatık ve dikdörtgen planlıdır. son cemaat yeri, Anadolu'da ilk kez Şanlıurfa Ulu Cami'nde kullanılmıştır. *Ulu cami mihraba paralel üç bölümden oluşmaktadır. mihrap önünde bir kubbe yer alır. Harim kısmı olan ana ibadet alanı ve iç kısımda dört giriş kapısı vardır. yapıda, üst örtü olarak, tonoz kullanılmıştır"

*Caminin içindeki su kuyusu şifalıdır Caminin harim kısmında ki kuyuda Hz. İsa'nın, Kral Abgar'a, Havarisi Thomas'la gönderdiği mendil düşmüştür. suyunun, şifalı olduğu halk ziyaret ederek suyunu şifa niyetine içiyor *Camiinin avlusunda kiliseye ait olan çan kulesi bulunuyor Sekizgen yapılı çan kulesi bugün minare olarak kullanılıyor minareye çevrilmiş ve Cumhuriyet döneminde saat kulesine dönüştürülmüş minare şehrin ilk ve tek saat kulesi
*Camii avlusunun kuzeybatısı mezarlıktır. türbede, 1823 te vefat eden, Halidi Tarikatı'nın kurucusu Mevlana Ziyâeddin Hazretleri'nin küçük oğlu Şehabeddin Ahmet'in mezarı bulunmaktadır. Türbe, ŞURKAV tarafından restore edilmiştir.
*caminin Divanyolu'na çıkan kapıda Şıh Bekir Hazretlerinin kabri var Hoca Halil Efendi vakfiyesinden öğrenildiğine göre, yanında Şeyh Ebubekir Efendi'nin XVI. yüzyılda yapılmış sebili bulunmaktadır. Türbede Şeyh Ebubekir Efendi'nin sandukası bulunuyor. Eskiden Ulu Cami'ye gelenlere şerbet ikram ediliyordu" *Cami avlusunda 80 yıllık geçmişi olan güneş saati yer almakta "Dört köşeli taşlardan yapılan 1,5 metre yüksekliğindeki taşların ortasındaki demir çubuğun gölgesi güneşin durumuna göre yer değiştiriyor. Geçmiş tarihlerde İnsanlar demir çubuğun gölgesiyle namaz vakitlerini öğreniyorlardı"
*ULU CAMİİ 1170 te Selçuklularca harabeye dönmüş kızıl kilisenin yerine 5 yıl içerisinde
75 Kolon Üzerine Yapıldı 6 Bin Kişi Namaz Kılabilir
*Cami avlusunda kiliseye ait kolonlar ve süslü taşlar var. caminin minaresi 2 bin yıllık Cami avlusundaki güneş saati de 80 yıllık Camimizin uzunluğu 166 metre Genişliği 16.50 metre içeride 1200 kişi Avlusunda 6 bin kişi namaz kılabilir" camii 75 kolon üzerine yapılmıştır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Rabbim kafirler, müşrikler, münafıklar topluluğuna karşı bizlere yardım eylesin. Nusretini üzerimizden eksik eylemesin. Bizler şehitliğin ne olduğunu biliriz. Rabbim bizlere de şehadet nasip eylesin. Şu an mücadele veren, harp içinde olan ordumuza Rabbim yardım eylesin, güvenlik güçlerimize muvaffakiyetler nasip eylesin, muzafferiyetler ihsan eylesin. Bu hakkın batıla karşı büyük bir micadelesidir. 

Ebrehe'nin ordusunu yerle bir eden yüce Mevla'mız Esma'ül hüsna'sı kuvvetine ebabillerin ağzından düşen çamur taneleri gibi ordumuzun silahından çıkan her bir kurşunu isabetli olarak yerine nasip eylesin. Rabbim güvenlik güçlerimize, kahraman Mehmetçik'imize muzafferiyetler nasip eylesin. Düşmanlarımızı mağlup eylesin. Onları Kahhar ism-i şerifi hürmetine kahreylesin, perişan eylesin. Devletimizin, milletimizin üzerinde en küçük dahi bir parçasında gözü olanların gözünü kör eylesin, kalbini mühürlesin. Onlara fırsat vermesin. Şu an Suriye'de ordumuza karşı kurulmuş olan her türlü tuzağı düşmanların kendi başlarına makuz eylesin. Birliğimizi, dirliğimizi Rabbim daim eylesin."
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak tdv islam ansiklopedisi.info ULUCAMİ

*İslâm beldelerinde inşa edilen şehrin en büyük camisidir bulundukları şehrin isimleriyle anılmış cuma camisi” ve “câmi-i kebîr” isimleriyle tanınmıştır. *Fethedilen şehirlerde en büyük ibadet yeri camiye çevriliyor ve büyük bir cami yapılıyordu.ordugâh camileri diye adlandırılan Basra, Kûfe ulucamileriyle Kahire Fustat’ta Amr b. Âs Camii ulu camiinin ilk örneğidirkabul revaklı avlulu ve çok ayaklı planda yapılmıştır.
*Ulucamilerden Emevîler devrindeki Mescid-i Aksâ örnek alınarak yapılan Şam Emeviyye Camii, mihraba paralel üç nefli olup mihrabı dikine kesen bir transepte sahiptir. Kayrevan Ukbe Camii revaklı avlulu ve mihraba dik nefleri vardır mihrap önündeki nefler enine gelişmiştir. *Endülüs’te Kurtuba Ulucamii çok ayaklı bir camidir genişletilmiştir. Abbâsî devrindeki Bağdat Ulucamii revaklı avlulu ve çok ayaklıdır Sâmerrâ’da Mütevekkil-Alellah’ın yaptırdığı Sâmerrâ Ulucamii ve Ca‘feriyye’de Ebû Dülef Camii revaklı avlulu ve mihraba dik nefli olup ordugâh camileridir.

*Kahirede İbn Tolun Camii revaklı avlulu ve mihraba paralel neflerden meydana gelmektedir.
*Fâtımîlerin Tunus Mehdiye Ulucamiisi mihraba dik neflere sahiptir. Kahire’deki Ezher ve Hâkim camileri revaklı avlulu ve mihraba paralel neflidir mihrap ekseninde transepte yer alır. Murâbıtlar zamanında Cezayir’de inşa edilen el-Câmiu’l-kebîr ve Tilimsân Ulucamii iç görünüşleriyle birbirine benzer ve çok ayaklı cami tipindedir
*Muvahhidler devrinde Rabat’ta yaptırılan Hassân Camii mihraba dik neflidir mihrap önünde üç paralel nef yer alır Merînîler zamanında Tilimsânda inşa edilen Mansûre Camii revaklı avlulu mihraba dik neflerden meydana gelir, nefler mihrabı paralel neflerle kesmektedir.*Türk dünyasında İran ve Afganistan coğrafyasında ulucamiler yapılmıştır. Gaznelilerin Leşker-i Bâzâr Ulucamii mihraba paralel iki nefli ve mihrap önü kubbelidir Büyük Selçukluların İsfahan Cuma Camii mihrap önü kubbelidir ve Büyük Selçuklular eyvanlı ve avlulu camiiler yapmıştır*eyvanlı revaklı avlulu ve mihrap önü kubbeli ilk camii Zevvâre Cuma Camiidir Erdistan Cuma Camii’nde de Zevvâre’deki plan tekrar edilmiştir. İlhanlı devrinden Kâşân vilâyetindeki Netanz Cuma Camii eyvanlı revaklı ve avluludur*Anadolu’da Artuklu, Dânişmendli, Saltuklu, Mengücüklü ve Selçukluların inşa ettirdiği ulucamilerin farklı plan ve şemaları vardır mihraba dik paralel nefli ve mihrap önü kubbeli yapılardır.
Osmanlı devrindeki camii yapıları çok birimli ve çok kubbeli binalardır Anadolu dışındaki ulucamiler bulundukları şehrin adıyla anılmıştır
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak tdv islam ansiklopedisi.info ULUCAMİ

Adana Ulucamii. 

*1508 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlanıp Ramazanoğlu Pîrî Mehmed Paşa 1541 de tamamlamıştır bir külliyedir*Külliyenin imaretle Çarşı Hamamı’nın kadınlar kısmı yıkılmıştır Gön Hanı’nın sadece kapısı ayaktadır yapı haraptır Ulucami ile içinde bulunan türbe, medrese ve diğer yapılar orijinalliğini korumuştur*Adana ulu camii Külliyesi, Ramazanoğulları’nın XVI. yüzyılda yaptırdıkları dinî ve sosyal yapılarla birlikte Adana’nın Türk şehri haline gelmesine büyük katkı sağlamıştır.
*Taş ve tuğla işçiliğinin kullanıldığı adana ulucami asıl cami, türbe ve eski bölüm olmak üzere üç kısımdır caminin sütunlarla ve neflerle kıbleye paralel bölünmüş harimine kuzeydeki avludan sivri kemerli üç kapıyla girilmektedir. *Harimin batısında Ramazanoğulları beylerinin namaz kıldığı bir bölüm ve sandukalar vardır mihrabın önünde bir türbe yer almaktadır. Sandukalar ve duvarlar çinilerle kaplanmıştır. Mihrap, çiniler ve minber Zengî ve Memlük geleneğini yansıtır*Avlu tarafında sade başlıklı sütunlar oluklu kiremitler kaplı kubbeler kuzey tarafında revaklar bulunmaktadır. Halil Bey tarafından konulan 1509 tarihli taçkapısı siyah-beyaz taş işçiliğiyle Memlük üslûbunu yansıtır. *kemerleri şerefesi minaresi ve batı kapısı 1541 de Ramazanoğlu Pîrî Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır tuğla işçiliği kullanılmıştır Suriye ve Mısır mimarisinden etkilenilmiştir mukarnaslı sivri çatısı Bağdat’taki Sitti Zübeyde Türbesi’ni andırır*Adana Ulucamii, Artuklu geleneğini devam ettirmiştir renkli taş süslemeleri yüksek kasnaklı sivri kubbeleriyle Memlük, dilimli kemerleriyle Zengî üslûbunu çinileriyle Osmanlı mimarisini yansıtır

Afşin Ulucamii. 

*Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindedir Dânişmendli Pîr Ali’nin oğlu Mehmed tarafından 1571 de inşa ettirilmiştir. Efsûs Köyü Mescidi Pîr Ali ya da Turabollu Camii olarak da bilinsede Cumhuriyetle ulucami adıyla anılmıştır. *Günümüze sadece minaresi ve avlu kapısı özgün biçimde ulaşmış ilk yapı 1979’da yıkılmış ve yerine betonarme bir cami inşa edilmiştir. *Doğubatı istikametinde enine gelişir eğimli bir alan üzerindedir Camiye batı köşesindeki basık kemerli bir kapıdan girilir. Kaba yontu ve kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir üst örtüsünde ahşap malzeme kullanılmıştır.*Son cemaat yeri arazinin eğimi sebebiyle harimin batısındadır . tek sahınlı son cemaat yeri, caminin XIX. yüzyılda geçirdiği onarımda genişletilerek mihraba dik üç nefli hale getirilmiştir. *Neflerde kemer dizileri ve ahşap direk kaidelerinde devşirme sütun başlıkları kullanılmıştır. Batı cephesindeki kemerli cephe onarım görmüş, kemerler örülerek pencere ve kapı açıklığı yerleştirilmiştir giriş kuzey köşesindeki kapı ile sağlanır Üst örtü ahşap damdır.

*harim sekiz adet pencere ile aydınlatılmıştır. Alt pencereler dikdörtgen formlu, üst pencereler sivridir Harimin kuzeydoğu ve kuzeybatısı mahfil şeklinde değerlendirilmiştir. Güney duvarında sade mihrap yuvarlak kemerli, yarım daire kesitli bir nişe sahiptir sıvanıp boyanarak özgün niteliğini yitirmiştir. *Mihrabın batı yönündeki minber özenli bir ahşap işçiliğine sahiptir. Caminin güneybatı köşesindeki tek şerefeli kesme taş minare yapının geçirdiği onarımında inşa edilmiştir. yan tarafı taşla örülmüştür *profilli bir silme ile şerefeye geçilmektedir. Taş şerefenin altı mukarnas bezemelidir. Petek konik bir külâhla sona ermektedir.*İnşa kitâbesi yıkım esnasında kaybolmuştur. cami, Mayıs 1571 de inşa ettirilmiştir. 1718 ve 1832 onarım geçirmiştir camiyi Afşinli Seyyid Hacı Muhammed onartmıştır. harim kısmına ek olarak son cemaat yeri genişletilip mescide dönüştürülmüştür, minare ve avlu kapısı yapılmıştır. Harime giriş kapısı konulmuştur. *Caminin gelirini XVII. yüzyılda Ashab-ı Kehf Vakfı karşılamaktadır XIX. yüzyıl da camiye vakıf tahsis edilmemiştir yapı ana hatlarıyla merkezî kubbeli, sekiz destekli harim mekânı, önünde beş gözlü son cemaat yeri ve kuzey köşelerine yerleştirilmiş iki minareden oluşmaktadır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak tdv islam ansiklopedisi.info ULUCAMİ

Afyon Ulucamii. 

*Eski Afyon kalesinin güneybatısında yer alan Anadolu Selçuklularına ait ahşap direkli cami 1272 de inşa edilmiştir. XIX. yüzyılda Hoca Bey Camii diye bilinen yapı bu tarihten itibaren ulucami şeklinde anılmıştır. *Yapıyı yaptıranın Sivastos oğlu Ali Bey olduğu kabul edilmektedir. Sâhibataoğulları’ndan Nusretüddevle Ahmed zamanında 1341 de Emîr Muzafferüddin tarafından onarıldığı belirtilmektedir. 1765, 1851, 1947 ve 1984 te onarılmıştır*Ulucami moloz taş malzeme ile yamuk dikdörtgen biçiminde yapılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür ortasındaki aydınlık feneri 1947’deki onarımda kapatılmış, 1983 te çatısı yenilenmiştir. Yapının kuzey, doğu ve batı yönlerinde üç girişi mevcuttur. batı cephesindeki girişte sivri kemerli bir niş içinde mermer onarım kitâbesi vardır. Yapının cepheleri belli bir düzen göstermeyen pencere açıklıklarına sahiptir. *Güneydeki pencereler sivri kemerli ve dikdörtgendir batıdakiler ise sivri kemerli, kuzey ve doğu yönlerinde ise dikdörtgendir Kuzey pencereleri saçak altındadır bu cephede çörtenler vardır.*Yapı ahşap sütunlarla mihraba dik dokuz nefe ayrılmıştır. Mukarnaslı başlıklara sahip silindir sütunlar mermer kaideler üzerindedir mukarnaslı başlıklar, ahşap kirişler ve lambrilerde geometrik, bitkisel, yazılı ve figürlü kalem işi süslemeleri vardır süslemelerin çok azı zamanımıza ulaşmıştır
kuş ve horoz figürlü tek parça müzededir
*Yapının kuzey duvarında mahfil uzanır. Ahşap mahfilin ahşap korkulukları yenilenmiştir. Yapının kıble duvarındaki kesme taş mihrab dikdörtgendir mihrap silindirik sütunlar üzerine oturur mukarnaslı kavsaraya sahiptir.

*Bitkisel bordür ve nesih hatları ile çevrelenen mihraptaki hatları Hattat Hacı Murad yapmıştır ahşap minber geometriktir Minberin ahşap kapısını ve ahşap işlerini Neccâr Emîrihac Bey yapmışdır.*Caminin minaresi kuzey cephesinin batısında, kuzey kapısının yanındadır. Minarenin kaidesi kesme taştandır ve kare planlıdır Kaide kesme taşlarla, beden duvarlarının bitimine kadar devam etmektedir. *Gövde kaideden itibaren tuğla örgüdür yeşil sırlı tuğladan baklava motifleri kullanılmıştır. Sade bir şerefesi olan minare şerefe üzerinde incelerek konik bir külâhla sonlanmaktadır.*Afyon ulu camii Farklı dönemlerde onarımlar geçirmiştir minaredi Yıldırım Bayezid devrinde tekrar onarılmıştır
*1984 teki onarımında şerefesi yenilenmiştir. Minarenin kaidesi sivri kemerli ayna taşına sahiptir çeşmesi Osmanlı döneminde yapılmıştır Selçuklulardan günümüze ulaşan ahşap direkli camilere bir örnektir olup özgün mimarisiyle önemli bir miras ve ata yadigarı ced mirasıdır

Aksaray Ulucamii. 

*Osmanlı devrinde Karamanoğlu Mehmed Bey Camii adıyla geçen yapı ulucami adını sonradan almıştır. Cami Anadolu Selçuklu yadigarıdır Sultan Mesud zamanında inşa edilip II. Kılıcarslan döneminde onarılmıştır*Caminin minberi selçuklu yadigarıdır minberin mimarı Hoca Nûştegindir mimar Fîruz tarafından Karamanoğlu Mehmed Bey zamanında 1408 de yenilenmiştir. Bazı araştırmacılar camiinin Karamanoğlu Mehmed zamanında yaptırılıp oğlu II. İbrâhim in 1431 de tamamlatıldığını minberin II. İbrâhim tarafından Selçuklulardan getirildiği ileri sürülmektedir.
*1706 da minare eklenen yapı 1883’te onarım geçirmiştir. 1901 de yapının batısına şadırvan eklenmiştir. Cami 1925’te mühendis Sâlih Bey tarafından onarılmıştır batı cephesi ve taçkapıda değişiklikler yapılmış, minaresiyle şadırvanı yenilenmiştir. Yapı en son olarak 1980’de tamir edilmiş ve üst örtüsü yenilenmiştir.*Çok ayaklı bir camidir ve kareye yakın dikdörtgendir Kesme taştan inşa edilen caminin cephe duvarları batıda beş, kuzey ve güney yönlerinde üçer payanda ile desteklenir Yapının kuzeybatısı dikdörtgen planlıdır batı cephesinde kitap satış yerleri vardır

*Caminin aydınlatılması dikdörtgen pencerelerle sağlanır. düzensiz pencereler batı ve güney cephelerinde iki sıra, kuzey ve doğu cephelerinde ise tek sıradır Güney ve doğu cepheleri sivri kemerlerle şekillenmiştir pencereler kemerlerin içine yerleştirilmiştir. *Yapının batı ve kuzey cephelerinde giriş bulunmaktadır. Ana giriş batı cephesindedir Cephenin ortasında yer alan
taçkapı dikdörtgendir Mukarnaslı kavsaraya sahiptir, sivri kemerli girişinde nişler görülmektedir. Cephenin iki yanında düzenlemelerde mukarnaslı bir niş vardır. düzenlemenin üzerinde dilimli kemerler ve rozet motifi mevcuttur. Üstteki alanda şemse formunda bitkisel bezeme görülmektedir. taçkapının üstü bitkisel bezemeli alınlıkla sonlanmaktadır.*Yapı iç mekânda sivri kemerlerle bağlanan on iki pâye ile yirmi beş birime ayrılmıştır. birimlerin üzeri tonozla örtülüdür. Tonozlar kilit taşı süslü kaburgalı ve çapraz tonoz şeklindedir. Mihrap kubbe kemerleri üzerine oturmaktadır; Kubbe eteğinde yuvarlak nişler görülmektedir.nişler önceden pencere açıklığı olup örülerek kapatılmıştır

*Müezzin mahfilinden kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. kuzeyinde mukarnaslı tonoz vardır. Yapının kuzeyi iki kattır Mahfile çıkış batı duvarındaki ahşap merdivenle sağlanır kuzey cephesinden mahfile geçişi sağlayan bir kapı vardır. Güney duvarının sağ kıble köşesinde sonradan örülmüş bir kapı açıklığı görülmektedir.*Yapının süsleme açısından en önemli kısmı ahşap minberidir. Selçuklu dönemine aittir minber kündekârî tekniğiyle yapılmıştır sedef kakma ve kabartma süslemeler dikkat çeker Bitkisel ve geometrik motiflerle bezeli minberin kapı kanatlarında Selçuklu sülüsüyle yazılmış sûreler vardır. *alçıdan yapılmış mihrabı selçuklunun son dönem yadigarıdır. Dikdörtgen çerçevelidir dilimli bir kemer ve içinde mukarnas kavsaralı nişten meydana gelir. *1925’teki yapılan onarımlarda yenilenen minaresi camiden bağımsızdır Kesme taş minaresenin altıgen planlı, gövdesi çokgendir. Çift şerefeli minaresi konik bir külâhla sonlanmaktadır. tamirlerde dış cephesinde değişiklikler yapılan Aksaray Ulucamii iç planı ile özgünlüğünü korumaktadır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak Yeni Şafak.com
Dünyanın en ilginç camileri

Ramazan'ın gelmesiyle dolup taşan camiler, ilginç tasarımları ile şaşırtıyor. Birlik olmanın en güzel yolu oralarda. Müslümanlar, günde beş vakit bir arada birbirlerinin dertlerinden, sevinçlerinden haberdar oluyor. dayanışma, kardeşliğin pekiştiği camilerde Müslümanlar, tek bir yöne dönüyor ve secdeye varıyor. Pakistan'dan Fas'a İspanya'dan Türkiye'ye ümmet coğrafyasını bir araya getiren camiler

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Brunei Sultanlığı'nın başkenti Begawan'da inşa edilip 1958 de tamamlandı. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırıldı cami, Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri ve Asya Pasifik bölgesindeki modern İslam mimarisine örnek Sultanlığın turist çeken yapısı Brunei nehri üzerinde oluşturulmuş yapay lagüne inşa edildi İtalyan mimari özelliklerini taşımaktadır.

Şah Faysal Camii

Pakistan`ın başkenti olan İslamabad`ın kuzeyinde yer alıyor. Pakistan`ın ulusal camisinin ismi Suudi Kralı Faysal Bin Abdülaziz`den geliyor. Camide kubbe ya da kemer yoktur. Büyük bir Arap çadırını andıran Cami'nin üst kısmı Margalla tepelerinin görünümüne benziyor. Kalem şeklindeki minareleri ise Türkiye cami minareleri ile benzerlik taşımakta.
Caminin yapım hikayesi 1966 da Suudi Kralı Faysal bin Abdülaziz, Pakistan'a hediye yaptırmaya karar verip 1969 da dünya genelinde yarışma düzenledi. 43 ülkenin katıldığı yarışmada birinci, Türkiye'den Kocatepe Camii mimarlarından Vedat Dalokay`ın projesi oldu. 1976 da Pakistan Hükümeti Arabistan Devleti`nden alınan 130 milyon Suudi Riyali ile inşaya başladı ve 1986 da tamamlandı.

Binanın girişindeki havuz haricinde, harimin ortasında da bir havuz bulunuyor. Caminin üçgen şeklindeki harimine revaklı avludan giriliyor. caminin piramidini meydana getiren plaklar sayesinde yapıya ışık giriyor ve havalandırması sağlanıyor. Cami, teknolojik değil, yerel yapım teknikleri ile inşa edilmiş. Rekorlar kitabına girmiş dünyanın en büyük camisi; ana harimi 10 bin, revaklı kısmı 24 bin, avlusu 40 bin kişilik kapasiteyle 74 bin kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlıyor.

II. Hasan Camii

Fas'ın Kazablanka şehrindedir. Fransız mimar Pinseau tarafından tasarlanan ve Bouygues tarafından inşa edilen cami, Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alanda inşa edilmiştir. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde 80.000 kişinin avluda namaz kılmasına olanak verecek derecede geniş olan caminin minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir.

Ulu Camii (Çivisiz Camii)

Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskisi Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Hacı Bey'e 1272 de yaptırılan Ulu Cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnek Ağaç kurtlarının yemediği abanoz ağacından yapılan 9 asırlık kapı hiçbir korucuyu madde olmadan günümüze kadar gelmiştir. Mihrabındaki kenar hatlar mermer üzerine oymadır. Besmele ve Ayetel Kürsi bulunan mihrabın son kısmında mihrab ustalarının isimleri yer almaktadır. Mihrabın üst kısmında İhlas Suresi bulunmaktadır surenin ilk iki ayetinin düz, son iki ayetinin ise ters asimetrik yazılmıştır. Camide zamanın müftülerinden Çil Hafiz Ali Rıza Efendi'nin mezarı bulunuyor. Öğrencileri tarafından buraya defnedildiği biliniyor.

Zahir Camii

Modern ve klasik mimari eserlerin ve birbirinden güzel camilerin yer aldığı Malezya'da ki ünlü camilerden biri de, Zahir Camii'dir. olağanüstü mimari eser Zahir Camii'nin yapımına 1912 de başlanmış 1915 de Malezyalıların hizmetine sunulmuştur. Malezya'nın önemli yerleşim yerlerinden Kedah'ın merkezinde yer almaktadır. Zahir Camii, Malezya'nın en büyük ve en eski camisidir. ana renk beyazdır. Kubbeler, minareler avlu beyaz renktedir Malezya'nın en güzel camilerindendir mimari son Sultan Zeynel Abidin'in özel tasarımlarından esinlenilmiştir. her yıl Kur'an'ı Kerim'i yarışması yapılır dünya üzerindeki en güzel 10 camiden biri seçilmiştir. 5 adet büyük kubbesi ve küçük kubbeleri ve heybetli görünüşüyle masallardaki sarayları andırmaktadır.

dış cephesinin güzelliğinin yanı sıra, asıl göz alıcı kısmı iç kısmıdır caminin ihtişamlı avizeleri ve duvar aydınlatmalarıyla iç görünümü muhteşemdir. en güzel özelliklerinden biri de Zahir Camii'nin avlusuna döşenen mermerler üzerindeki çiçek ve yapraklardan oluşan süslemelerdir büyük ve gösterişli bir kapısı vardır. Malezya Kedah şehrine giderseniz, şehrin kalbi olan Zahir Camii'ni mutlaka ziyaret edip unutamayacağınız izlenimler edinin

Şeyh Zayed Camii

Şeyh Zayed Camii, Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden Devlet Başkanı Şeyh Zayed in anısına, 2007 de ibadete açıldı Dünyanın sayılı camilerindendir 2.412 metrekareye sahip olup 40 bin kişi aynı anda ibadet edebilir Cami, 1988 de uluslararası bir tasarım yarışmasında Suriyeli mimar Yousef Abdelky tasarladı 1996 da başlatılan proje 2004 te Şeyh Zayed'in ölümüyle onun adını aldı. Şeyhin naaşı camideki anıt mezara defnedildi 2007 de tamamlanıp halka açıldı Türk ve Arap camii mimarisi olmak üzere, Kuzey Afrika, İran, Hindistan gibi İslam mimarisi uygulandı 82 kubbe ile örtülü mekan, 1048 kolon tarafından taşınan caminin dört köşesinde birer minare bulunur.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, I. Süleyman adına 1551-1557 yıllarında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Koca Sinan'ın kalfalık eseridir Camii, medrese kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin parçasıdır Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerindendir.
İstanbul'da yüzü aşkın depreme karşın, caminin duvarında en ufak çatlak oluşmamıştır. caminin kubbesi 53 m. yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. ana kubbe, Ayasofya'daki gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnağında 32 pencere bulunur Cami avlusunun köşesinde birer minare bulunmaktadır. minarelerin camiye bitişik üçer şerefeli ve 76 m. yüksekliğinde, kuzey köşesindeki iki minare ise ikişer şerefeli 56 m. yüksekliğindedir. Cami, kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edilmiştir.

cami içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Camiden çıkan isler ana giriş kapısındaki odada toplanmış ve isler mürekkep yapımında kullanılmıştır. Fil ayağı destekli ana ve destek kubbeleri 28 revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında Sultan Süleyman'ın ve eşi Hürrem Sultan'ın bulunduğu hazire mevcuttur. Sultan Süleyman'ın türbesinin kubbesi yıldızlarla donanmış gökyüzü imajını vermesi için, içeriden, metalik plakalara yerleştirilmiş pırlantalar ve elmaslarla süslenmiştir. Süleymaniye camiinin 4 minaresi vardır. nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah; dört minaredeki on şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olduğunun işaretidir.

Osmanlı külliyeleri içinde Fatih külliyesinden sonra ikinci büyük külliye Süleymaniye külliyesidir. İstanbul yarımadasının Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi'ni gören ortadaki en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Cami, medrese darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan meydana gelen külliyede Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yapıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Emevi Camii

Emevi Camii, Şam Ulu Camii Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerindendir. 634 te, Şam'ın Araplarca alınmasıyla Roma İmparatoru I. Konstantin zamanında Vaftizci Yahya'ya adanmış Hıristiyan bazilikasının yerine cami yapılmıştır. Cami, Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder. camiide Şiilik için önemli noktalar vardır. Bunlar arasında Peygamber torunu hz Hüseyin'in kafası yer almaktadır. Caminin kuzey duvarındaki küçük bahçesinde Selahaddin Eyyubi'nin türbesi bulunmaktadır.

Fatih Camii

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde Sultan Mehmed tarafından yaptırılan cami ve külliyedir. Külliye 16 medrese, darüşşifa konukevi aşevi kütüphane ve hamamdan oluşur Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır Kubbelerin dış kasnakları sekiz köşelidir ve kemerlere oturur. Kemerler kırmızı taş ve beyaz mermerlerle işlenmiş, yalnız mihverdee yeşil taş kullanılmıştır. Alt ve üst pencerelerin silmelerle çevrelenmiştir. Söveler mermerdendir geniş ve kuvvetli silmelerle belirtilmiştir.

Fatih Camii Kubbesi

Demir parmaklıklar, kalın demirden ve topuzludur. Revak sütunları yeşil Eğriboz, pembe, esmer granitten, son cemaat yeri ise mısır granitindendir. Başlıklar ve Kaideler mermerdir. Avlunun biri kıblede, ikisi yanda üç kapısı vardır. Şadırvan sekiz köşelidir. Mihrabı istalaktitlidir. Hücre köşeleri yeşil direkli, kum saatleri ile süslü ve üstü zarif taçla biter. Yaşmağın üzerinde ayet vardır. On iki dilimli minare, cami ile birleşmiştir.

Fatih Camii'nin yapımında, cami için duvarlar ve iki ayak üzerine bir kubbe oturtulmuş yarım kubbe ilave edilmiştir. Ve 26 m çapındaki kubbe yüzyıl boyunca en büyük kubbe niteliğini korumuştur. Caminin ikinci defa yapılışında payanda planı uygulanarak küçük kubbeli sivri bir bina meydana getirilmiştir.merkezi kubbe dört fil yağına oturmakta ve dört yarım kubbe ile çevrelenir. Yarım kubbelerin etrafında yarım ve tam kubbeler, mahfildeki ve dıştaki abdest musluklarının önünü örtmektedir. Mihrabın sol tarafından, türbe yanından geniş bir rampa ile girilen Hünkar mahfili ve odalar bulunmaktadır.Minarelerin taş külahları 19.yy da yapılmıştır. Mimar Mehmed Tahir Ağa camiyi tamir ettiği sırada eski cami parçalarıyla yeniden yaptığı barok parçaları birleştirdi.
Caminin alçı pencereleri harap olduğundan adi çerçevelerle değiştirildi. Avlu kapısındaki yangın havuzu Sultan II. Mahmud tarafından 1825 te yaptırıldı. Caminin geniş bir dış avlusu vardır

Kurtuba Camii

İspanya'nın Kurtuba şehrinde, şehrin ortasından geçen Vad'il Kebir ırmağının kenarındaki Kurtuba Camii dünyanın en büyük eski camilerindendir
Temelini 786'da I.Abdurrahman'ın attığı cami sonradan kiliseye çevrilmiştir Endülüs Emevilerinin başkenti Kurtuba'da 600 cami bulunmakta. en anıtsal ve ihtişamlısı Kurtuba Camii'dir. Bugün Cordoba Katedrali olarak kullanılır caminin içinde 1293 sütun vardır. Oymalı mermer mihrabı en güzel mihraplardandır. Duvarlardaki kufi yazılar altınla yazılmıştır. Minber, fildişi parça değerli taşlar ve altın çivilerle yapılmıştır. I. Abdurrahman tarafından 785 yılında inşaasına başlanan caminin yapımı bir yılda tamamlanmıştır.

Endülüs İslam Devletini kuran Birinci Abdurrahman, Kurtuba'da büyük bir cami yaptırmak istedi. Caminin yapılmasına 785 de başladı. ömrü, yetmedi. 787 de öldü. Ondan sonra hükümdar olan oğlu Hişam ve torunu caminin tamamlanmasına gayret ettiler. on senede tamamlandı. her sene bir parça ilave edilerek en son şeklini 990 da yani ancak 205 sene sonra aldı. İkinci Elhakem 976'da camiye altından minber yaptırdı. İlk büyüklüğü 75 metre eninde ve 100 metre boyundaydı. Sultanlar camiyi büyüttüler. Dünyadaki en fazla sütuna sahip olan mabetlerdendir 850 sütundan oluşur Kurtuba Camii, 1236'da katedrale çevrilmiştir. Bu harika eserdeki mimari özellik, pek çok esere örnek olmuştur.

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Seferi'nden dönüşünde inşa ettirilmiştir. 1399 tarihi caminin inşa tarihi kabul edilir. ilk önemli mutasavvıflarından Somuncu Baba okumuştur Mimarı Ali Neccar veya Hacı ivazdır minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığına geçişin en önemli örneklerindendir
Cami toplumca itibarlı addedilmiş medrese hocaları burada ders vermeyi şeref bilmiştir. caminin iç mekânını süsleyen büyük hat yazıları toplumsal itibarın nedenlerinden olmuştur.
2215 metrekare alan kaplar Ortada kubbe altında havuzlu, şadırvan bulunur. Şadırvan ve duvardaki dev yazılar , Ulu Cami'nin kendine özgü özellikleridir. Ulu Cami'de 21 hattat tarafından yapılmış 45 levha, 87 duvar yazısı bulunmaktadır.
Ulu Cami'nin Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet tarafından yapılan taç kapısı, sert ceviz ağacından çivi kullanılmadan yapılmış minberdeki ağaç işçiliği şaheserdir. Minber, kainatı temsil eder. Üzerine güneş sistemi kabartma işlenmiştir. Gezegenler, güneşe uzaklıkları ve büyüklüklerine doğru yerleştirilmiştir.

Kristal Camii

Malezya Kualada bulunan Kristal Cami, modern İslam mimarisinin en güzel örneğidir Yapımında cam, metal ve kristal malzemeler kullanılmış ismini Kristal Cami olarak almıştır. Kualada Wan Man adasında olan Kristal Camii, Çin mimari özelliklerini taşıması ve yapı malzemelerinin Çin'den gelmiş olması, Malezyalılarca tepkiyle karşılanmıştır. 1500 kişilik camiye 2006 da başlanmış ve 13. Terengganu Sultanı Zeynel Abidin tarafından 8 Şubat 2008 de ibadete açılmıştır.

Sultan ahmet camii

17.Yüzyılın önemli eserindendir Sultanahmet Camii, Mimar Sinan'ın şaheserdir. Sinan'dan meşaleyi alan Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'nın ellerinde yükselmiştir. 1609-1616 da Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.

Sultanahmet Camii külliyesi İstanbul'daki en büyük külliyelerdendir. cami, medrese, hünkar kasrı, dükkânlar, hamam, çeşme, sebil, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşur ön avlunun cephesi Süleymaniye Camii'nin cephesiyle aynı tarzda yapılmıştır. Avlu caminin kendisi kadar geniştir Her iki tarafında abdesthane vardır. Sultanahmet camii Türkiye'de 6 minaresi olan 4 camiden biridir. Minarelerin sayısı ortaya çıkınca sultan küstahlıkla suçlanmıştır çünkü Mekke'deki Kâbe'de de 6 minare bulunmaktadır. Sultan problemi Mekkede Mescidi Haram a yedinci minareyi yaptırarak çözer.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mübarek yerler
Kaynak camiiler.com

Konya Alâeddin Cami

*Cami en eski Selçuklu eserlerindendir, Anadolu Selçuklu başkenti Konya’dadır, Taht Mahallesinde yer alır. Anadolu Selçuklu Devri Konya’nın en büyük ve en eski camisidir. 13. asırdan kalmadır İslam mimarisi ile inşa edilmiştir. genişliği 86 metre, boyu 57 metredir. üzeri düz çatı ile örtülüdür.
on altıncı asırda ve 1890 da Abdülhamid Hanın fermanıyla tamirat görmüştür yapı malzemeleri uzaklardan getirilmiş kendisinden önceki her devrin malzemesi kullanılmıştır Konya, şehir merkezinde Selçuklu İlçesi Hamidiye Mahallesi, Alaaddin caddesi ve Alâeddin Tepesinde inşa edilmiştir. inşasına Sultan 1. Mes’ud başlanmış Alaeddin Keykubad la 1220 de son şeklini almıştır. Bu sebeple Alaeddin Camii olarak anılır.

*Vakfiyelerde Cami-i Atik, Sultan Cami Kale Mescidi adıyla geçer. Sicil defterlerinde Alâeddin Camii  günümüzde Konya Alâeddin Cami olarak bilinmektedir.Anadolu Selçuklu yapılarında özel bir yere sahiptir.yapının inşası I. Mesud saltanatının sonlarında başlamış ve II. Kılıç Arslan döneminde avluya eklenen kümbet ile ilk inşa sona ermiştir. I. Keykavus’un saltanatının son yıllarındaki ikinci inşa Alâeddin Keykubad devrinde sona ermiştir kısaca
Alâeddin Camii Kurucusu I. Mesud, II. Kılıç Arslan, I. İzzeddin Keykavus ve I. Alâeddin Keykubaddır
Caminin minberi abanoz ağacındandır Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin en güzel örneğidir. 1155 yılında Ahlat’lı Berti tarafından yapılmış bir şaheserdir. Mihrap ve kubbe çinileri sökülmüştür.
*en muhteşem yeri, Kuzey cephesidir. irili ufaklı 21 küçük pencere vardır. Kuzeydeki, avlu içinde camiye bitişik iki türbe İkinci Kılıç Arslan tarafından yaptırılmıştır. İkinci Kılıç Arslan, Birinci Keyhüsrev ve Alaeddin Keykubad’ın beyaz kabartmalı kitabeyle süslü sandukaları vardır. türbenin üzeri açıktır tamamlanamamıştır.

Kaynak beyaz tarih.com

Niğde Alaeddin Camii

1223 yılına ait yapı Anadolu Selçuklu mimarisinin önemli eserlerindendir. Abdullah oğlu Zeynettin Beşere Beye aittir Mimarı Mahmut oğlu Ameli Üstad Sıddık ve kardeşi Ameli Gazi’dir. bugüne kadar planı ve şekli bozulmadan Klasik Selçuklu mimarisinin özelliklerini orijinalliğiyle korumaktadır
Yüksek bir tepede inşa edilmiştir dikdörtgen planlıdır. mihrap önü yan yana üç kubbeyle örtülmüştür. mihrapda merkezin üstü açık bırakılarak avlu hissi verilmiştir. tonoz ile örtülmüştür. Mihrap kubbeleri batıdan doğuya yükselir dilimli kubbe kasnağında şematik melek figürü görülmektedir. Kuzey cephesinde minare inşa edilmiştir. Doğu cephesindeki portal süslüdür. saçları örgülü stilize edilmiş kadın başı figürü görülmektedir. portalın en üstünde ise kuş figürü yer almaktadır. Kuzey portalında aslan başlı çörten bulunur ve gücü simgeler. Yapının minberinde taş malzeme kullanılmıştır. İlk hünkar mahfili Anadolu Selçuklu camilerindendir
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.