You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Şafii Mezhebinde Abdest

Şafii Mezhebinde Abdest

kıdemli üye
Şafii Mezhebinde Abdest
Şafii’de abdest

Abdest, belli organları belli bir usule göre yıkamaktır Bu yıkama gelişi güzel değildir Bunun farzları vardır, sünnetleri vardır, edebleri vardır.

Abdestin farzları:
1- Niyet etmek Abdest almak isteyen kimse, hadesin yani abdestsizliğin kaldırılmasına niyet eder Niyet, yüzü yıkarken yapılır Daha önce yapılırsa sahih olmaz Niyet, kalb ile yapılır, dil ile söylenmesi de sünnettir “Neveytü raf’al-hadesi” yani (abdestsizliği gidermeye niyet ettim) şeklinde niyet edilebilir Bu niyetin sadece Türkçesi-ni söylemek de kafidir.

2- Yüzü yıkamak Yüzün uzunluğu, saç bitiminden çene kemiğinin altına kadardır Eni ise, iki kulak memesi arasında kalan kısımdır Yüzde bulunan hafif sakal, kirpik, kaş, bıyık, favori ve dudak altındaki kılların hem altını hem de üstünü yıkamak gerekir Gür olan sakalın sadece dışını yıkamak kafidir Hafif sakal, karşıdan bakıldığında altındaki tenin görüldüğü sakaldır Gür sakal ise, karşıdan bakıldığında altındaki tenin görülmediği sakaldır.

3- Kolları dirseklerle beraber yıkamak Kol, parmak uçlarından dirseğe kadardır Dirsek de dahildir Abdes-te başlarken ellerin yıkanması kafi değildir Yüzü yıkadıktan sonra kolları yıkarken de, eleri yıkamak gerekir.

4- Başın, ten veya saçından bir kısmını mesh etmek Bir kıl veya bir kıl kadar başın tenini meshetmek de kafidir Hepsini meshetmek sünnettir.

5- Ayakları, yandaki aşık kemikleriyle beraber yıkamak Parmakların arasını ve ayaktaki yarıkları yıkamak da farzdır Ayak üzerinde ve tırnaklar altında bulunan; suyu, altına geçirmeyen kir ve benzeri şeyleri gidermek de lazımdır Parmak aralarına, hilalleme yapmadan su ulaşmıyorsa, hilallemek de gerekir.

6- Tertip üzere abdest almak Yani sıra ile yüzü, kolları yıkamak, başı meshetmek, sonra ayakları yıkamak Ancak denize, göle girip çıkan kimse, abdeste niyet ederse abdesti sahih olur, tertip aranmaz .

Abdestin sünnetleri:
1- Kıbleye dönmek
2- Euzü-Besmele çekmek
3- Misvak kullanmak
4- Suyu, üzerine sıçratmamak
5- Elleri yıkarken, abdestin sünnetine niyet etmek Mesela, “Neveytü sünnet-el-vudui” (abdestin sünnetine niyet ettim) demek
6- Elleri bileklere kadar yıkamak
7- El ve ayak parmaklarının aralarını hilallemek
8- “Mazmaza” yapmak yani ağza su vermek, “istinşak” etmek yani burna su vermek
9- Yıkamaya, yüzün üst tarafından başlamak ve suyu yüzüne çarpmamak Gür olan sakalı hilallemek
10- Başın tamamını meshetmek Kulakların içini ve dışını yeni bir su ile meshetmek
11- Abdest azalarını ovalamak
12- Bütün azalarda; sağı, soldan önce yıkamak
13- Bütün yıkamaları üçer defa yapmak
14- Abdest alırken konuşmamak
15- Abdest azalarını silmemek Yani kurulamamak
16- Abdest suyunun artığından içmek ve birazını elbiseye serpmek
17- Azaları ara vermeden, arka arkaya yıkamak
18- Abdest aldıktan sonra Kıbleye dönerek, ellerini semaya doğru kaldırıp şu duayı okumak:
“Eşhedü en la ilahe illellahu vahdehu la şerike lehü ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resulühü Allahümmec’alni minet-tevvabine vec’alni minel-mutetahhirine sübhanekellahümme ve bi hamdike eşhedü en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke”
Meali:
(Ben şehadet ediyor [dilimle söylüyor ve kalbimle inanıyorum ki,] Allah’tan başka ibadet edilmeye layık hiçbir ilah yoktur O, birdir, Onun ortağı da yoktur Ben yine şehadet ediyor [dilimle söylüyor ve kalbimle inanıyorum ki,]
Muhammed aleyhisselam, Onun kulu ve Peygamberidir Allah’ım! Beni, çok tevbe edenlerden ve temizlenenlerden eyle Allah’ım! Sen, bütün kusurlardan münezzehsin, sana hamd olsun Ben şehadet ediyorum ki, senden başka ilah yoktur, senden günahlarımın affını diliyor ve (bütün günahlardan yüz çevirip) sana dönüyorum)

Abdestin mekruhları
Abdestin mekruhlarından bazıları şunlardır:
1- Suyu normalden fazla kullanmak
2- Solu, sağdan önce yıkamak
3- Azaları üç defadan fazla veya az yıkamak
4- Abdest uzuvlarını silmek
5- Abdest uzuvlarını silkelemek
6- Boynu mesh etmek
7- Helada abdest almak

Abdesti bozan şeyler:
1- Ön veya arkadan bir şeyin çıkması.
2- Baygınlık, delilik, sarhoşluk ve uyumak.
3- Yabancı bir kadına dokunmak Hanım, hanımın kız kardeşi, halası ve teyzesi de yabancıdır.
4- Kendisinin veya çocuk da olsa başkasının ön veya arka avretine elin içiyle çıplak olarak dokunmak.

Abdest nasıl alınır?
Önce kıbleye dönülür Euzü-Besmele çekilir ve abdestin sünnetine niyet edilerek mesela “Neveytü sünnet-el-vudui” (abdestin sünnetine niyet ettim) diyerek eller, bileklere kadar yıkanır

Sonra ağıza ve buruna üçer defa su verilir Misvak kullanılır

Sonra abdestin farzına niyet edilerek yüz yıkanır Niyetin yeri kalbdir Dil ile söylemek ise, sünnettir “Neveytü raf al-hadesi” yani (abdestsizliği gidermeye niyet ettim) şeklinde niyet edilebilir Bu niyetin sadece Türkçesini söylemek de kafidir Yüz, yukarıdan aşağıya doğru yıkanır.

Sonra parmak uçlarından, dirseğe kadar (dirsek dahil olmak üzere) üçer defa önce sağ kol, sonra aynı şekilde sol kol yıkanır, parmak araları hilallenir Bu yıkamalar yapılırken organlar ovalanır.

Sonra başın tamamı meshedilir Sonra yeni bir su ile kulakların içi ve dışı meshedilir.

Sonra sağ ayak, yandaki aşık kemiklerine kadar (bu kemikler dahil olmak üzere) üç defa yıkanır, sonra aynı şekilde sol ayak yıkanır ve ayak parmaklarının arası hilallenir Abdestte kullanılan sudan bir miktar içilir ve biraz su elbiseye serpilir Bundan sonra bildirilen dualar okunur.
''Kim Bir Bardak Su İçerse Beni Hatırlasın''[Hz.Hüseyin]

Zalimler İçin Yaşasın Cehennem!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.